Jak se starat o kompost? Poradíme vám!

Uvažujete o založení kompostu a chcete se ujistit, že jste si všechno dobře promysleli? Přečtěte si naše tipy a budete mít jasno!

Poloha je důležitá

Kompost je vlastně hromada organických zbytků, které se díky žížalám a půdním mikroorganismům postupně přeměňují na velmi kvalitní půdu plnou živin. Napodobuje se tu zrychlený proces rozkladu materiálu v přírodě. A ten probíhá nejlíp v místech, kde je stín a trochu vlhko. Úplně stejné podmínky byste měli vytvořit i kompostu na zahradě. Pokud náhodou nemáte žádné větší stinné místo, starejte se aspoň o to, aby kompost nevyschl, protože by se zastavily rozkladné procesy.

Rozmyslete si také, jak daleko se vám bude chtít s bioodpadem chodit. Někdo má malou nádobu v kuchyni a její obsah pak každý den vynáší do sběrné nádoby venku. Až je plná, teprve pak jde na kompost. Někdo chodí na kompost rovnou, ale v to případě je vhodné mít blízko domu. V zimě to určitě velmi oceníte.

Koupit kompostér, nebo ho vyrobit?

Jste kutil a baví vás práce se dřevem? V tom případě není nic jednoduššího, než si kompostér, tedy místo, kde kompost vzniká, vyrobit ze dřeva. Stačí vám na to obyčejná prkna, ze kterých uděláte čtvercovou ohradu. Dřevěná prkna je potřeba po pár letech vyměnit, aby se celá konstrukce nezačala rozpadat.

Pokud chcete jen malý kompostér, do kterého budete dávat zbytky z kuchyně a jen sem tam trochu trávy nebo listí ze zahrady, můžete si vyrobit konstrukci z drátěného pletiva, která se vyloží agrotextilií. Ta je prodyšná, ale zároveň udrží materiál uvnitř.

Pokud se vám ale nechce do výroby, není nic snazšího, než navštívit některý hobbymarket a vhodný kompostér si koupit. Na výběr jsou dva typy – buď jednoduchá ohrádka, nebo uzavřená krabice, oboje z plastu. Uzavřené kompostéry jsou efektivnější, kvalitní zeminu z nich můžete získat už za 2 měsíce, ale musíte pečlivě dbát na správné plnění. Otevřené se rychlostí víc blíží procesům v přírodě, ale snáze je přeházíte, takže máte větší kontrolu nad tím, co se uvnitř děje.

Co patří do kompostu a co mu škodí?

Máte kompostér, už jste mu našli i správné místo a teď je čas začít ho plnit. Nejčastěji nejspíš budete vyhazovat organické zbytky z kuchyně, slupky zeleniny a a ovoce, skořápky vajec nebo ořechů. Skvělý materiál je i sedlina z kávy nebo čajové lístky, které urychlují rozkladné procesy a vnáší do kompostu cenné minerály. Určitě ale na kompost nedávejte zbytky masa, ty by začly hnít. Navíc v nich mohou být patogeny a i když uvnitř kompostu bývá dost teplo, nemusí to stačit na jejich likvidaci.

Pozor si dejte i na plíseň, která může být na zbytcích zeleniny nebo ovoce. Takové kousky do kompostu nepatří.

Důležitou součástí kompostu je i posekaná tráva, plevel a větve a listí ze stromů. Dávejte pozor na dávkování, tráva by měla být proschlá. Nemůžete ji ani naházet všechnu na jednu hromadu. Pak totiž riskujete její hnití a ztátu celého kompostu. Ideální je dávat ji po částech a prokládat organickým odpadem z kuchyně, popelem nebo dřevní štěpkou.

Pravidelná péče prospívá tvorbě humusu

I když je kompost vlastně bezúdržbový způsob, jak si zajistit kvalitní zahradní zeminu bez použití hnojiv, přece jen vyžaduje nějakou péči. Jednou za tři měsíce ho přeházejte, ať se čerství zbytky dostanou dovnitř a začnou se rychle rozkládat. Na jaře je dobré kompost celý porýt, získanou zeminu použít na hnojení záhonů a založit nový kompost.

Kompostování je jednoduché, efektivní a je to skvělý způsob, jak prospět zahradě a uvolnit si popelnice. Věříme, že díky našim radám ho zvládnete založit i se o něj s přehledem starat!

Krásné vlněné plédy Obaly Stastny